Ferske ænder

Lær fuglen bedre at kende

 

Fersk økologisk dansk and
Den økologiske and er af Pekingand-racen. Pekingænder har mørkere kød og mørkere hud
samt et perfekt forhold mellem kød og fedt. Andekødet bevarer saftigheden.

 

Fersk frilands andebryststeg
Grønnemark fersk andebryststeg af frilandsand er af racen pekingand. Ænderne lever udenfor i små flokke, hvor de har god plads at boltre sig på. Ænderne har fri adgang til vegetabilsk foder, halm og vand.

Kartofler

Vis alle

Hvornår fejres mortensaften?

Mortensaften fejres hvert år d.10. november og Mortens Dag ligger på den følgende dag. Faktisk fejres dagen mange steder i verden, selvom navnet Morten lyder meget dansk. Det er der en forklaring på.

Hvem er Morten?

Den Morten vi fejrer i dagens Danmark, hed oprindeligt Martin, og var biskop af Tours. Martin af Tours levede i 300-tallet i Romerriget, der i dag kendes som Ungarn. Han blev født omkring år 336 af romerske forældre, men boede det mest af sin tid i Tours i Gallien i Frankrig. Martin af Tours blev munk efter at have aftjent militærtjeneste, og på grund af hans gode gerninger ønskede befolkningen i Tours, at han blev biskop. I Danmark kaldes helgenen Morten Bisp, og i mange andre europæiske lande hedder fejringen derfor Sankt Martins aften.

Rødkål

Vis alle

Grønt

Vis alle

Hvorfor spiser vi and?

I Danmark spiser vi traditionelt andesteg, men oprindeligt var det gåsesteg, der skulle på menuen. Grunden til at vi spiser fjerkræ på mortensaften er, at Martin af Tours ikke var begejstret for ideen om at skulle være biskop. Derfor gemte han sig i en gåsesti. Men gæssene var ikke helt så begejstrede for Martins tilstedeværelse og afslørede derfor hans gemmested med deres skræppen.

Herefter måtte han lade sig udnævne som biskop, og hævnede sig på gæssene ved at foranstalte, at alle husstande mindst én gang om året skulle slagte og spise en gås. Når det i Danmark er blevet en tradition at spise and i stedet for gås, hænger det sammen med, at gæs var sværere at få fat på i gamle dage – og de var også dyrere end den noget mindre andesteg.

Godt til saucen

Vis alle

Rødvin

Vis alle

Chips

Vis alle

Drikkevarer

Vis alle

Sådan laver du den perfekte mortensaften and

Den klassiske andesteg serveres ofte som vi kender den fra juleaften med brunede kartofler, rødkål og brun sauce – mortensaften er derfor en fremragende undskyldning for at øve sig på julemenuen og fylde sig med god mad. Skal du fejre mortensaften med familie eller venner, hjælper Coop.dk MAD dig selvfølgelig godt på vej.

Vi har anden og alle de øvrige ingredienser til en perfekt mortensaften menu, og hvis du har brug for opskrifter, hjælper vi dig også godt videre.

Har du fx lyst til at prøve noget nyt og eksperimentere med en lidt anderledes variation af anden, har vi samlet nogle af vores favoritter her:

And l’orange – Lav den klassiske and med et twist af appelsin.

Helstegt and på kuglegrill – Nyd den gode smag fra grillen og servér med timiankartofler og udsøgt blommesauce.

And stegt i kuglegrill – Udnyt samtidig grillkullene med tilbehør som grillsalat og tomatbruchetta.

Er du til den mere klassiske and med tilbehør, kan du også kigge med her, hvor du kan blive klogere på andens stegetid og tilberedningsproces:

Klassisk and

Brunede kartofler

Brun sovs